Beviljade projekt

Projektet som engagerade en hel by!

Bakgrund
Strax utanför Hässleholm ligger tre små byar som är rika på historia och naturliga skatter. Tykarp, Ignaberga och Gulastorp erbjuder naturskönhet så som vackra och unika kulturmiljöer. Genom projektet ville man lyfta denna fantastiska natur och historier för att underlätta för boende såväl som tillresande att uppleva och upptäckta området, bland annat med den promenadslinga som nu kopplar ihop Ignaberga gamla och nya kyrka.

Målsättningen var att arrangera flertalet studiecirklar, att hålla utbildningstillfällen för lokala natur- och kulturguider, att anlägga en tillgänglighetsanpassad promenadslinga och att etablera en utställningslokal i den gamla byskolan. Dessutom finns en långsiktig målsättning som fortlöper även efter projektets genomförande, bland annat att göra byarna och området mer attraktivt att vistas i och besöka året om.

Aktiviteter
De huvudsakliga aktiviteterna i projektet kan sammanfattas utifrån tre olika etapper. Den första etappen handlade om studiecirklar, studiebesök, faktainsamling och utbildning av de lokala natur- och kulturguiderna. Ambitionen var att detta arbete också skulle leda till foldrar över området, material till informationsskyltarna längs med promenadslingan samt fikaplatser vid dessa informationsskyltar.

Att just anlägga och tillgänglighetsanpassa själva promenadslingan med tillhörande fikaplatser var syftet med den andra etappen. På höjden mellan Ignaberga gamla och nya kyrka gjordes slingan tillgänglig och belyst. Här placerades förutom informationsskyltarna även fikabänkar och en vilobänk. På utvalda platser monterades informationsskåp där man ska kunna marknadsföra aktuella aktiviteter i området.

Slutligen kom etapp tre som fokuserade på att iordningsställa och tillgängliggöra utställningslokalen i ”Gula skolan” som ligger intill Ignaberga Gamla kyrka. Under projektets gång arrangerades två utställningar – den ena handlade om Ignabergas skolhistoria, den andra om den lokala konstnären och skulptören Henry Nilsson.

Resultat
När målsättningen var att minst sju personer skulle delta i utbildningar och kurser blev det faktiska resultatet 340 personer som breddat sin kompetens. När målsättningen var 30 utbildningstillfällen och träffar landade verkligheten på 41 sådana tillfällen. Bland annat genom dessa med råge uppnådda mål har projektet gått i mål med flaggan i topp!

En titt i backspegeln visar hur många delar av projektet har gått bättre än förväntat, även när det gäller den stora uppslutningen på vandringen och iordningställandet av själva museilokalen. Uppslutningen blir också tydlig genom bybornas stora engagemang som möjliggjorde att hålla de båda kyrkorna öppna dagligen under ett antal veckor på somrarna år 2023 och 2024.

Totalt har sex nya, förbättrade mötesplatser i dessa natursköna trakter och den lilla byn med två kyrkor har nu en sammanlänkande vandringsled mellan kyrkan från 1100-talet och kyrkan från 1800-talet. Sist men absolut inte minst visar projektet på gemenskap över generationsgränser, på stark samverkan och på ett inspirerande lokalt engagemang!  Det här är ett projekt som gett deltagarna nya, inspirerande kunskaper och en bredare stolthet över sin hembygd.

 

PROJEKTFAKTA
Projektperiod: 2022-06-14 – 2025-01-29
Projektnamn: INK – Ignaberga natur och kultur
Projektägare: Hässleholms Församling
Journalnummer: 2022-1282
Åtgärd och fond: Projektstöd inom Landsbygdsfonden – genomförandeprojekt
Insatsområde: Hållbart och tillgängligt samhälle.

FINANSIERING OCH STÖD
Landsbygdsprogrammet 2014 – 2020:
Leader Lag PH:
Total finansiering:


Ursprunglig projektbedömning 

Insatsen prioriteras bifall då den vid poängbedömning uppnått en hög nivå och överensstämmer med målen samt uppfyller kriterierna inom insatsområdet Ett hållbart och tillgängligt samhälle.
Det är ett väl genomarbetat projekt där sökande har sett till helheten, med tydliga beskrivningar av mål och indikatorer. Projektet är väl förankrat med bred samverkan mellan grupper och intressen som i ett genomförande bidrar till att stärka och utveckla lokal gemenskap med viktiga ideella inslag, identitet samt utvecklingskraft.

Projektet visar en tydlig utveckling inom landsbygden och har ett förväntat långsiktigt mål som gynnar allmänheten genom att projektet öppnar upp för nya samarbeten, stärker bygden, företagen och invånarna. Insatsen rustar upp outnyttjade lokaler, skapar och tillvaratar kompetens genom ökad kännedom om det kulturhistoriska arvet. Projektet skapar större möjligheter för besökare genom att
uppmärksamma och tillgängliggöra ett nytt naturområde och besöksmål.

 

 

 

Dela: