Beviljade projekt

Skapat ett ökat engagemang för Perstorps framtida utveckling

Bakgrund
Genom att arbeta med företagens kompetensutveckling och undersöka hur man kunde stärka besöksnäringen samt förbättra den fysiska miljön hade projektet som målsättning att stärka attraktionen i Perstorp.

Det finns många utmaningar inom Perstorps kommun så som hög skuldsättning, låga fastighetsvärden, tomma butikslokaler, hög arbetslöshet och stor barnfattigdom. Från att ha varit en klassisk bruksort har arbetstillfällen försvunnit, framför allt instegs- och lågtröskeljobb. Generellt sett så är invånarna inte stolta över sitt Perstorp, något som projektet ville försöka förändra så att det i stället är vanligare med en stolthet över orten.

Aktiviteter
Med två huvudsakliga spår har projektet genomfört det lokal platsutvecklingsprocess där man har samlat företag, föreningsliv och kommunen för att identifiera de värden och den potential som finns. Det första spåret handlar om näringslivsutveckling med olika kompetenshöjande aktiviteter för företagarna. Det andra spåret syftade till att öka attraktionskraften och möjligheter när det gäller att utveckla kommunen som destination.

Tillsammans med stiftelsen Tryggare Sverige har företagare fått ta del av en trygghetsutbildning för företagare. De har också deltagit i olika kompetensutvecklande insatser, föreläsningar och en digital diplomutbildning genom IUC – en nationell resurs för ökad konkurrenskraft inom svensk industri riktad mot små och medelstora företag.

En förstudie gjordes kring möjligheten att anlägga en fiskeled runtom Bälingesjön men också för att se om det är möjligt att koppla Perstorp till Skåneleden. Tillsammans med både fastighetsägare och friluftsaktörer har projektet undersökt olika möjliga sträckor.  Andra aktiviteter som har ägt rum handlar om inspiration och omvärldsbevakning, ett besöksvänligt Perstorp, värdskap och destinationsutveckling, försköning av miljön omkring Riksväg 21, analys av näringsliv och befintliga/nya medborgare samt utformning av en lokal utvecklingsplan.

Slutligen har man tillsammans med Storyspot tagit fram en besöksapp som innehåller sex olika berättelser som kända personer och händelser i Perstorp med tillhörande skyltar för att man som besökare ska kunna skanna QR-koden och komma in i appen.

Resultat
Totalt har 202 aktörer inspirerats och kompetensutvecklats och 157 företagare har nåtts genom olika träffar och möten. Ett nytt nätverk har skapats med fastighetsägare och företagare kring 21:an, vilket har tagit fram analys av och utvecklingsförslag kring kringliggande miljö.

Dessutom visade det sig att intresset för ledutveckling var bredare än vad projektet först antog. Det ledde till att denna aktivitet också utökades för att ta fram den förstudie som lyfter ledutveckling i hela kommunen. Ett genuint engagemang fanns hos många deltagare när det gäller de ledutvecklingsmöjligheter som finns i den vackra natur som finns i Perstorps kommun.

Nu finns den lokala utvecklingsplanen på plats och den visar på de framtida möjligheterna samt alternativ på hur kommunen framöver kan söka projektmedel för att vidareutveckla trakten.

 

PROJEKTFAKTA
Projektperiod: 2022-08-23 – 2025-01-31
Projektnamn: Ett attraktivt Perstorp
Projektägare: Coompanion Kooperativ Utveckling Skåne ek. för.
Journalnummer: 2022-1921
Åtgärd och fond: Ansökan är ett projektstöd inom Landsbygdsfonden – genomförande.
Insatsområde: Hållbart och tillgängligt samhälle

FINANSIERING OCH STÖD
Landsbygdsprogrammet 2014 – 2020:
Leader Lag PH:
Total finansiering:

Ursprunglig projektbedömning
Ansökan får bifall eftersom den vid poängbedömning uppnått en hög nivå och överensstämmer med målen samt uppfyller kriterierna inom insatsområdet 3 – Ett hållbart och tillgängligt samhälle.
Projektet leder till landsbygdsutveckling i och omkring Perstorp i Leaders anda, vilket gynnar kommun, näringsliv liksom medborgare. Viktiga problem och möjligheter tas upp i ansökan. Perstorp behöver en lokal platsutvecklingsprocess som bidrar till ett attraktivt, hållbart och tillgängligt samhälle.

 

 

Dela: