Radiostyrd bilsport för alla (avslutat projekt)
Vi är en av få RC-anläggningar som är helt tillgänglighetsanpassade
Bakgrund och syfte
Inte allt för sällan händer det mycket fint i de enkla möten som äger rum mellan olika föreningar. Det är exakt så som berättelsen om detta projekt börjar, och projektidén var självklar redan från start.
För när det gäller radiostyrd bilsport så är det en sport med flertalet tjusningar och en mångfald av utövare. Så är det också i föreningen RC Buggy Klubb som har sin bana i Sösdala utanför Hässleholm. Ordförande Fredrik Gunnarsson berättar att föreningen har en väldigt bra blandning av människor, vilket gör att det under träning och tävling alltid finns någon som är på ungefär samma nivå som man kan tävla lite med.
Det var vid ett möte med en annan RC Klubb i Blekinge som projektidén föddes. Blekingeklubben hade redan jobbat med att tillgängliggöra sin bana, och det var något som verkligen ville göra även i Sösdala. För ännu en tjusning med radiostyrd bilsport är att den är och ska vara till för alla, oavsett rörelse- eller funktionsnedsättning. Banan och tillhörande anläggning skulle anpassas för att välkomna fler till banan och för att låta alla som vill få upptäcka glädjen med sporten!
Aktiviteter
Projektets aktiviteter kan sammanfattas med två olika men lika viktiga delar. Det handlande det så klart om det rent fysiska arbetet med banan och anläggningen, men också om ett viktigt samarbete. Den ideella organisationen Furuboda har som värdegrund att stå upp för mänskliga rättigheter genom att jobba för full delaktighet i ett tillgängligt samhälle.
En ramp byggdes till förarställningen och en toalettmodul köptes in för att göra toalettutrymmet tillgängligt och enkelt för alla. Mekanikerområdet som tillhör området har även det anpassats så att alla områden är tillgängliga för alla, och det samma gäller för parkeringsplatsen. Genom markberedning till och från de olika områdena har även dessa blivit tillgängliga för de som är i behov av funktionsanpassning.
För att säkerställa att allt som hade byggts om och anpassats faktiskt gav den nivå av tillgänglighet som man eftersträvade. Därför anordnades en prova-på-dag för Furuboda och deras medlemmar. Allt som hade byggts om och anpassats godkändes av medlemmarna, förutom två mindre justeringar som också åtgärdades. RC Buggy Klubb i Sösdala har haft och kommer även framöver att ha kurser varje år för både egna medlemmar och för Furubodas deltagare så att man kan lära sig radiostyrd tillsammans med andra.
När föreningen var klara med bygget kunde föreningen publicera information om resultatet och Sveriges Radio kontaktade föreningen för att göra ett live-reportage:
– Vi kunde stolt berätta att vi tillgängliggjort banan och redan haft aktiviteter med Furuboda, berättar Fredrik.
Resultat
Redan vid projektets avslut hade antalet besökare ökat och flera nya medlemmar har välkomnats till klubben. En av dessa var en blind, 11-årig pojke som tillsammans med sin pappa kör med en så kallad dubbelkontroll. Två utbildningstillfällen har genomförts, och trots att pandemin påverkade antalet besökare har antalet ökat och uppskattas till ungefär 200 personer. För föreningen har det betytt mycket att de fick möjligheten att genomföra sin projektidé:
– Vi har en anläggning som vi är väldigt stolta över och vi är en av få RC-anläggningar som är helt tillgänglighetsanpassad, säger Fredrik.
Den färdiga anläggningen har blivit både ett besöksmål och en mötesplats. Nu erbjuder man bankörning även för icke-medlemmar, vilket öppnar upp möjligheter för flera att hitta ett nytt intresse. Dessutom fortsätter arbetet då föreningen blickar framåt – på agendan står bland annat att bygga en tillgänglighetsanpassad knattebana och att utöka med ytterligare två toaletter som behövs när det är större tävlingar.
Avslutningsvis ger vi ordet till ordförande Fredrik Gunnarsson:
Vi kan visa att vi är en trovärdig klubb som satsar brett på idrott för alla.
PROJEKTFAKTA
Projektperiod: 2021-02-16 – 2021-09-13
Projektnamn: Radiostyrd bilsport för alla
Projektägare: RC Buggy Klubb
Journalnummer: 2020-3185
Åtgärd och fond: Projektstöd inom Landsbygdsfonden – genomförande:
Syfte som väl stämmer överens inom bland annat indikatorerna ”Fler mötesplatser skapas eller förbättras” och ”Antalet nya eller förbättrade fysiska eller virtuella mötesplatser”.
Insatsområde: Delaktighet och integration i lokalsamhället.
FINANSIERING OCH STÖD
Landsbygdsprogrammet 2014 -2020: 381 454 kr.
Leader Lag PH: 56 418 kr.
RF-SISU: 140 000 kr.
Totalt godkända utgifter: 577 872 kr.
Ursprunglig projektbedömning
Projektet syftar till att tillgängliggöra mötesplatsen, genom att skapa en funktionsanpassad motorsportsanläggning som är öppen för alla. Genom detta projekt tillgängliggörs mötesplatsen för de som är motorintresserade och stärker den social hållbarheten oavsett bakgrund eller förutsättningar. LAG vill prioritera ansökan, då främjandet av tillgänglighet är av största vikt, för att kunna skapa hållbarhet på landsbygden vilket i sin tur kommer att gynna den breda allmänheten i många avseenden.