Aktiva projekt

Projekt ”Hästkraft” går snart i mål!

Publicerades den 28 augusti 2024

Hembygden i all dess ära har mycket att vinna på internationella samarbeten.
När vi lyfter blicken utanför för de nationella gränserna kan vi upptäcka hur andra platser på jorden har liknande utmaningar och behov. Med gemensamma tag delas både kunskaper och resurser samtidigt som transnationella projekt har möjlighet att åstadkomma effektiva förbättringen även på hemmaplan.

Projektet ”Hästkraft” är ett lysande exempel på transnationella projekt! Leader Lag PH krokade arm med ett leaderområde i Luxemburg och sakkunnig Sigvard Gustavsson för att öka intresset för att bruka häst i småskaliga odlingar och i skog, men även i offentliga miljöer.

Det berättar projektledaren Jeanette Junge och fortsätter:
– Sverige är känt för sin goda djurhållning och i Luxemburg finns partners som varit duktiga på att utveckla redskap. Även om det finns många duktiga entreprenörer i Sverige så finns utrymme för branschen att växa och därför har detta transnationella samarbete varit betydelsefullt för oss.

Redan nu har projektet fått stort internationellt intresse. Det märks bland annat genom flera artiklar i den amerikanske tidningen Small Farmers Journal och en digital konferens med drygt hundra deltagare från 17 olika länder. Människor från exempelvis USA, Colombia och Bolivia gick upp mitt i natten för att kunna delta, berättar Jeanette.

 

Initiativet kom först från aktörer i Luxemburg som sökte svenska samarbetspartners. Detta fångade Sigvard Gustavssons uppmärksamhet och han kontaktade därför Jeanette som även hon har ett stort hästintresse. LAG:s styrelse gav senare bifall för projektet, bland annat utifrån motiveringen att syftet var att lyfta alternativa och hållbara lösningar som värnar miljön.

– Jag arbetar tillsammans med en av Sveriges skickligaste hästmänniskor, Sigvard Gustavsson på Hälde Hästkraft, säger Jeanette. Utan hans gedigna kunskap om häst och hans erfarenheter som hästentreprenör hade vi aldrig kunnat genomföra detta projekt.

För Jeanette är detta just en av de stora tjusningarna med projektet, att än en gång få bekräftat hur mycket otroligt kompetenta och innovativa människor det finns på landsbygden och att man tillsammans kan åstadkomma riktigt goda resultat när man faktiskt får chansen.


Fältstudiedag den 15 september

Söndag den 15 september anordnas den sista fältstudiedagen inom projektet, och detta hos Sigvard Gustavsson i Vittsjö! Denna dag inkluderar både trevligt nätverkande och praktisk fältstudie kring den nya självlastarvagn som konstruerats inom projektet.
För mer information om denna spännande dag:  Inbjudan, Hästkraft

Sigvards erfarenheter och kunskaper har spelat en stor roll när Magnus Nilsson i Hanaskog, MM Nilsson AB, utfört själva ritnings- och konstruktionsarbetet. Hästentreprenörer från hela Sverige är inbjudna för att på fältstudiedagen se självlastarvagnen demonstreras och därefter, tillsammans med de närvarande, kanske hitta ytterligare förbättringsförslag inför framtiden.

I december månad ska projektets slutrapport levereras, och mycket av innehållet i slutrapporten kommer att sammanfatta de aktiviteter som genomförts inom projektet och de erfarenheter man fått. Projektets tre år är snart slut och det har varit ett intensivt år med en del motgångar, att få andas ut lite när slutrapporten är klar är de engagerade i projektet väl värda, konstaterar Jeanette:

Med Sigvard som trygg kunskapsbas, med fantastiskt engagerade Magnus som konstruktör och med mitt administrativa arbete kommer vi att ro båten hela vägen in i hamn och det med flaggan i topp!

Läs mer om projektet Hästkraft här 

 

Dela: